بخش ۱. فکتور های که باید قبل از تصمیم کار در خارج در نظر گرفته شود
بعد از یک مقدار ملاحظات مقدماتی حالا وقت آن رسیده که اولین بخش این کورس را به بررسی و آموزش بگیریم. ما خواهیم دانست اینکه: اولا، در کجا کار در خارج را جستجو کنیم و ثانیا، کدام فکتور ها قبل از تصمیم کار در خارج از کشور در نظر بگیریم.
قبل از اینکه در خارج از افغانستان کار کنیم، مراحل متعدد را باید در نظر بگیریم. ما آن مراحل را در درس اول از این بخش خواهیم دید.
در مورد عنوانین مرتبط با جستجوی وظیفه در خارج که کجا مهاجرت کنیم و چالش های کار در خارج در مبحث های بعدی به آن میپردازیم. کجا مهاجرت کنیم و چالش های کار عنوانین بسیار مهمی هستند.
یک مبحث توجه ویژه به اعضای فامیل خواهد داشت بخاطریکه آنها در پروسه مهاجرت از جمله افراد اساسی و مهم دخیل به شمار میروند.
تصمیم جستجوی وظیفه در خارج
مهاجرت تصمیم نیست که به سادگی گرفته شود چون شامل هزینه هنگفت مالی، احساسی و اجتماعی میشود. و معمولا چنین تصمیم اتخاذ میشود چون که فرد انگیزه قوی دارد تا بخواهد به کشور دیگر برود.
دلایل متواند این باشد که فرد وظیفه در کشور اصلی اش ندارد یا کار دارد اما درامدش کافیت نمی کند که خودش و فامیل اش بقا پیدا کند و به زندگی ادامه دهد. شاید آنها از شرایط کاری و زندگی خشن رنج می بردند. شاید هم از طرف فامیل خودش بالایش فشار آورده میشود که مهاجرت کند تا اعضای دیگر فامیل را کمک کند. به طور مثال یک تجارت کوچک خانوادگی بسازد تا خواهران و برادران و دیگر فامیل های خود را کمک کند یا والدین پیر خود را حمایت کند.
به عبارت دیگر، چنین تصمیمی تحت شرایط فشار بسیار سنگین گرفته میشود که این وضعیت از شخص مهاجرت کننده خارج است. بیایید حالا به مثال حسین ببینیم.
گزینه = تصمیم
مثل بسیاری از هم سن و سالانش در شیبر، حسین علاقه شدید داشت که خانواده خود را از فقر نجات دهد زیرا از زمان عروسی اش در سال ۱۹۹۶ فقر تاثیر ناتوان کننده اش را روی آنها گذاشته بود. دارمد روزمره شان کافیت نمی کرد که ضروریات روزمره را تامین کند و نمیتوانست برای حمایت دو طفل خود پیسه بدهد. چون داستان های موفقیت هم قریه ای هایش از کار در آسیای میانه را شینده بود، او تصمیم گرفت که میخواهد در دوحه کار کند.
به این خاطر حسین باید گزینه میساخت. گزینه ای که یک تصمیم برای حسین بود. در این درس ما در مورد تصمیم گیری صحبت می کنیم. تماما در مورد تصمیم گیری ها است و ساختن و پرداختن به یک گیزینه.
گزینه کار در قطر
من در شیبر متولد شدم و کلان ترین فرزند والدینم بودم. بخاطر وضعیت فامیل ام، من از سن خوردسالی وقار و اهمیت کار کردن را آموختم. من در سن ۲۵ سالگی ازدواج کردم. شرایط مالی ما خیلی مشکل بود. من فقط یک بچه ای قریه بودم که سواد نداشت. من به عنوان یک دهقان کار می کردم و به طور متوسط ۵۰ افغانی در روز درامد داشتم. برای شخصی مثل من وظیفه خوب گرفتن و معاش بلند داشتن در افغانستان خیلی مشکل است. به این دلیل من تصمیم گرفتم دنبال یک وظیفه خارجی در قطر بگردم.
آیا من تصمیم درست میگیرم
همه ما روزمره در تصمیم گیری دخیلی هستیم و به صورت دایم آنرا انجام میدهیم. اگر کار درست باشد و یا هم غلط، ما تصمیم میگیریم و انجام میدهیم. در این درس ما در مورد بعضی ابزار، تکنیک ها، میتود ها و پروسه های که میتواند در تصمیم گیری کمک کند، صحبت می کنیم. پس، ما با بعضی چیز های کار می کنیم که مارا میتواند کمک کند.
شما نیاز نیست تمام مراحل را بروید. بعضی مردم فقط تصمیم را در جریان راه میگیرند. این یک گزینه منطقی در میان گزینه های موجود میباشد و بدین معناست که ما تصمیم درست را میگریم. ما همیشه تصمیم های خوب نمیگیریم و بعضی وقت ها تصمیم های بد میگریم اما امیدست که ما تصمیم های خوب بگیریم.
پروسه ی تصمیم گیری
پروسه ی تصمیم گیری میتواند به چندین مرحله تقسیم شود. پنج عنصر عمده در پروسه ی تصمیم گیری وجود دارد. هدف تان را بدانید. چرا اصلا میخواهید این تصمیم را بگیرید؟ از این تصمیم میخواهید چه چیزی نصیب تان شود؟ بعضی وقت ها اصلا هیچ نظری نمی دانیم چرا اصلا خود را اذیت می کنیم. بنابرین، باید دانست که هدف همه این چیز ها چیست
سلاید مستقل
سلاید
پروسه ی تصمیم گیری
• اهداف تان را تعریف کنید و چالش های تان را ارزیابی کنید
• گزینه های را ارزیابی کنید
• در مورد رفتن در خارج درک بهتر کسب کنید
• انتخاب های آگاهانه انجام دهید
• باوجود اینکه فیدبک منفی باشد پیروی کنید
پروسه تصمیم گیری
مهاجران معمولا افرادی با اراده قوی می باشند که مقدار قابل ملاحظه ای منابع را برای سفر شان آماده می کنند و به کشور مقصد می رسند. آنها پیسه ذخیره می کنند، در مورد سفر به کشور مقصد معلومات جمع آوری می کنند و در مورد کار های که متداول است معلومات میگیرند. آنها با دوستان و فامیل خود که در کشور مقصد شان هست صحبت می کنند تا آنها در زمان رسیدن به کمک شان کند. آنها شاید با نمایندگان مسافرت صحبت کنند یا با صاحبان کار بالقوه در کشور مقصد صحبت کنند ویا رابط های متفاوت شاید صحبت کنند. آنها شاید تلاش کنند زبان کشور مقصد را بیاموزند. خلاصه، مهاجران واضح تصمیم شان را میگرند و فعالیت و عمل های لازم برای آمادگی مهاجرت شان را انجام می دهند.
پروسه ی تصمیم گیری مرحله ۱. اهداف تان را تعریف کنید و چالش ها را ارزیابی و سنجش کنید
من میخواهم طفلم بزرگ شود و به موفقیت برسد. من میخواهم فامیل خود را از فقر بیرون بکشم. لذا من تصمیم گرفتم یک وظیفه در قطر جستجو کنم. من متداوم دنبال وظیفه بهتر در شیبر و اطراف آن بودم که هیچ نتیجه ی نداشت. والدین من دهقان هستند. در کشت زار خانواده ما کرم، گلپی، بادنجان رومی، حبوبات، و دیگر سبزیجات را کشت می کردیم تا زندگی روزمره بگذرانیم. من می توانستم با فامیلم باشم و با آنها زندگی کنم، اما به عنوان مرد جوان با دو طفل، من احساس کردم نیاز است من مسوولیت فامیلم را به عهده بگیرم.
وقت بگذارید تا موضوعات دخیل را واضح بسازید. اول اهداف باید ایجاد شود. اهداف براساس اهمیت شان باید کتگوری بندی شود.لینک فعال برای توقعات
اولین مرحله برای تصمیم گیری تعریف کردن اهداف و ارزیابی چالش ها میباشد. قبل از اینکه شما یک مشکل را حل کنید، نیاز است بدانید که مشکل چیست. یک موضوع مشخص یا انتخاب را که با آن دچار مشکل هستید را شناسایی کنید. اگر شما بدون وظیفه هستید یا دنبال فرصت میگردید تا یک وظیفه با معاش بهتر در جای دیگر پیدا کنید، مهم هست که تما ریسک های دخیل در آن تغییر را ارزیابی کنید.
توقعات شما از کشور مقصد و اینکه با کار کردن در آنجا چه دستاورد خواهید داشت، میتواند فکتور های جبرانی باشد. اما معمولا، شاید قبل از مهاجرت شما توقعات بسیار خوشبینانه از کار و یا زندگی در کشور مقصد داشته باشید. بعضی وقت ها واقعیت ها با توقعات ما تطابق ندارند. لذا، آماده باشید که توقعات تان را به واقعیت های کشور مقصد دوباره تنظیم کنید.
فورم های ضمیمه شده ذیل را دانلود کنید تا توقعات تان را بهتر شناسایی کنید.
دلایل اقتصادی مهم هستند اما نشانگر مغلق بودن شرایط تصمیم رفتن نیست. معلومات محدود برای ریسک ها و تردید ها جا باز می کند. بنابرین نیاز است که شما بسیار دقیق پلانگذاری کنید. ترس و پشیمانی یا ناراحتی از نامعلوم ها نورمال هستند و میتواند تصمیم گیری شما را متاثر بسازد
از خود بپرسید:
- آیا اگر از فامیل، دوستان و خانه دور باشید، راحت هستید؟یکبار که خارج رفتید، شما حس این را پیدا می کنید که از مراسم ها خانه بیرون مانده اید. درد ترک خانواده بعد از یک دیدار، حس دق شدن از برای خانه. و اینکه عمدتا فکر می کنید که تصمیم یک کار درست بوده.
- آیا ترس از ناکامی را تجربه می کنید؟ همیشه شانس ناکامی در هر چیزی که انجام بدهید وجود دارد. موفقیت و ناکامی مربوط به توانایی های شما، کوشش شما و یک مقدار شانش میشود. پس، به بدترین صورت ممکن تصور کنید و برای خود پلان احتمالی بسنجید.
- چقدر راحت هستید که محیط و آب و هوای خود را تغییر دهید؟ اگر در کشور های گلف میخواهید کار کنید، افغان ها باید خود را آماده یک طریقه کاملا متفاوت زندگی کردن آماده کنند. اولا، بلند ترین درجه حرارت در اوج تابستان عمدتا تا بیشتر از ۵۰ درجه میرسد که بسیاری کارمندان را مجبور می کند که به خانه برای یک رخصتی طولانی در ماه جولای و آگست بروند.
- آیا آماده هستید که یک فضای جدید اجتماعی و کاری را مواجه شوید؟ تبعیض، نژادپرستی یا بیگانه ترسی میتواند اتفاق بیفتد. بعضی وقت ها شاید حس تهدید شدن و ناامنی کنید یا به سوء برخود فزیکی یا لفظی، آزار و اذیت یا تهدید مواجه شوید. فکر کنید در مورد آن قسم شرایط چگونه جوابی دارید.
پروسه تصمیم گیری مرحله ۲. گزینه های تان را ارزیابی کنید.
آرزوی من این است که زندگی بهتر و خوشبختی برای فامیل خود محیا بسازم. وظیفه گرفتن آسان نیست. وظیفه گرفتن در اقتصاد فعلی مثل پیدا کردن سوزن در انبار کاه است. من از دوستان و اقارب خود پرسیدم. از همسایه های خود هم پرسیدم و برای شان خبر دادم که من به وظیفه نیاز دارم. بعضی شان برایم در مورد وظیفه در قطر گفتند.
عمل ها باید ایجاد شوند گزینه باید در مقابل تمام اهداف ارزیابی گردد هر مقدار گزینه که میتوانید ایجاد کنید
مرحله دوم عبارت از ارزیابی گزینه ها می باشد. به صورت فعال گزینه ها دیگر را جستجو کنید، در جستجو معلومات و مشوره از دوستان، فامیل، ادارات مردمی، رسانه های جمعی و دیگر منابع باشید. انتخاب های تان برای حل مشکی را که سر دچارش هستید را لیست کنید. هیچ یکی از راه حل ها را از اول نادیده نگیرید حتا اگر مفیدیت لازم را نداشته باشد. اهداف شما، هر نوع مانع و توضیح شما از شرایط کنونی و شرایط مطلوب میتوان برای شناسایی راه حل ها کمک کند.
پروسه ی تصمیم گیری مرحله ۳. در مورد رفتن در خارج درک بهتری پیدا کنید
برای محیا کردن برای فامیلم، باید از آنها دور می بودم. نامطمین از اینکه چه اتفاق خواهد افتاد. من آن وقت اعتماد داشتم. من باور داشتم که همه چیز خوب خواهد بود.
معلوم کردن تمام حقیقت ها. معلومات نادرست یا ناقص میتواند به سوی تصمیم ضعیف هدایت کند
باور داشتن کافی نیست. شما باید درک بهتری از رفتن به خارج بدست آورید. مهاجرت دیگران میتواند یک منبع خارق العاده معلومات باشد. اما، این لازم است که بین حقایق، نظریات، دروغ ها و واقعیت تفکیک قایل شوید. یک گزینه خوب برای شما الزاما گزینه مناسب برای دیگران نیست.
معلوم کردن تمام حقیقت ها. معلومات نادرست یا ناقص میتواند به سوی تصمیم ضعیف هدایت کند
برای هر گزینه فایده ها و ریسک های آن را بنویسید و مشخص کنید کدام گزینه برای شما درست است. بعضی وقت ها با وجود داشتن تمام معلوماتی که نیاز دارید بسیار مشکل است.
پروسه ی تصمیم گیری مرحله ۴. گرفتن تصمیم آگاهانه
یک دوست من گفت که آیا میخواهم به حسین کارگر تعمیرات در قطر کار کنم و من با علاقه گفتم بلی. من به سادگی جواب دادم «من فقط میخواهم» یک تصمیم ساده برای گرفتن نبود، اما من قادر به کلان کردن طفل هایم نبودم
گزینه های تان را به با دقت ارزیابی کنید. بعضی شان خوب به نظر می رسند اما ایا کارا هستند؟
از پیش داوری هایتان آگاه باشید. ما همه بعضی از پیش داوری ها را داریم که باخود حمل می کنیم. ما به سوی آن راه ها مایل خواهیم بود. ما نسبتا خوش داریم کار ها را به صورتی انجام دهیم که شاید بهترین راه برای انجام آن نباشد و ما نتایج متفاوتی در نظر می گیریم.
انتخاب های آگاهانه انجام دهید. بعد از در نظر گرفتن تمام گزینه های که دارید، بعد مقصدی را که دارید را نیز با دیگران ارایه کنید. در این مقطع، در نظر گرفتن نقش خانواده ویا دوستان حیاتی می باشد. دلایل ترک کشور اصلی تان شاید به شرایط ربط پیدا کند که خارج از کنترول شماست.
سن، پاسپورت، ویزا، اجازه نامه کار و صحت
اینکه چه قوانین و اسنادی خواسته می شود تفاوت دارد چون مربوط میشود به دولت و وظیفه که شما میخواهید انجام دهید. بعضی اوراق قبل از اینکه وارد کشور مقصد شوید باید به دست بیاورید و دیگر اسناد تان باید در مقصد بعد از رسیدن شما آماده شود. شما اسناد را بنا بر درخواست ادارات مربوطه باید آماده کنید.
پیدا کنید که باید چند ساله باشید تا اوراق کار بدست آرید. به عنوان قانون عمومی، سازمان بین المللی کار حداقل سن استخدام را ۱۵ ساله و حداقل سن برای کار شاقه و خطرناک را ۱۸ ساله تعیین کرده است. قوانین مشخص کشور های مختلف قابل نیز قابل تطبیق است. (مثلا، عربستان سعودی ۱۲ نوع کار را برای مهاجرین ممنوع قرار داده است که بیشتر شامل فروشات میشود.)
در بسیاری قضایا، کارفرمای آینده شما شاید معاینه ی صحی شما از شما بخواهد تا مطمین شود از صحت فزیکی برخوردار هستید تا وظیفه را ایفا کنید. شما باید معاینه ی صحی را انجام دهید تا مشخص کند که قلب، شش ها، چشم ها و دست و پای تان سالم هستند. این مربوط نوعیت وظیفه میشود که شاید به شما معاینه ی مواد مخدر و روانی را هم بدهد.
پروسه تصمیم گیری مرجله ۵. پیروی کنید با وجود فیدبک منفی
در آرامش بودن با تصمیمی که گرفته بودم از شک کردن به آن مرا باز نداشت. از اینکه حس مقصر بودن می کردم نیز کم نشد. در لحظات احساسی، من میپرسم آیا تصمیم درست گرفته ام. یک ترس ثابت وجود داشت که اطفالم بدون رهنمایی پدرشان بزرگ میشوند و فامیلم حمایت بیشتر مرا ندارد. اما تشویش بزرگ من در مورد آینده شان بود. هیچ چیزی اتفاق نمی افتاد اگر من تصمیم میگرفتم با اطفال خود بمانم زیرا ما پیسه ی زیاد نداشتیم که با آن زندگی بگذرانیم. برای همان دلیل،من تصمیم گرفتم در خارج کار کنم
نتایج هر عمل خود را در نظر بگیرید. مطمین شوید که در مورد برداشت های کوتاه مدت و طویل المدت تصمیم تان فکر کرده باشید.
بعضی وقت ها راحت هست که یک تصمیم را بگیریم و اما در مورد عواقب آن فکر نکنیم.
شک پشیمانی بلاتکلیفی و نامعلومی
یکبار که شما تصمیم گرفتید که در خارج کار کنید، میزان شک و پشیمانی در خصوص زندگی جدید تان شما ره شدید تحت فشار قرار می دهد. برای هر شک و پشیمانی تان، عواقب متوازن در گستره گزینه های تان با در نظرداشت احساسات و بازنگری تصمیم تان بسنجید.
تصمیم به مهاجرت
پس، در نهایت تصمیم مهاجرت شامل انتخاب بین رفتن خارج یا ماندن در افغانستان و مقصد نو تعریف کردن میشود. قبل از اینکه در کشور دیگر بروید، کوشش کنید دلایل خود را بفهمید. دلایل مهاجرت میتواند شامل استاندارد زندگی، میزان معاش، شرایط بازار کار ویا فرصت های تحصیلی شود. وقت بگذارید تا تمام دلایل را نوشته کنید که چرا میخواهید در خارج کار کنید.
تصمیم به مهاجرت
در مورد دلایل رفتن به خارج واضح و روشن باشید. این میتواند شما را برای فایق آمدن به موانع در آینده کمک کند. و میتواند پروسه تصمیم گیری تان را معنا ببخشد.
تصمیم به مهاجرت
دلیل مهاجرت | بلی | نخیر |
عدم فرصت کاری مناسب در افغانستان | ||
بیکاری در افغانستان | ||
فرار از مراکز منازعه و جنگ | ||
عدم فرصت رشد در وظیفه فعلی | ||
بیکاری کارگران با مهارت و تخصص | ||
درامد ناکافی برای خودتان و فامیل تان | ||
به دلیل فکتور های محیطی | ||
آرزوی سفر و ماجراجویی | ||
همه در دوربرم میروند پس من هم میخواهم مهاجرت کنم. | ||
تاثیرپذیر از فامیل و دوستان | ||
موجودیت اجتماعات افغان ها در کشور مقصد | ||
موجودیت فامیل نزدیک در بیرون از افغانستان | ||
برای دارمد پولی بیشتر برای فامیلم. | ||
عدم دسترسی به اعتبار مالی برای شروع کردن تجارت خودتان در افغانستان | ||
فرصت های ناکافی تحصیلی برای خودتان و اطفال تان | ||
ستاندرد ضعیف زندگی در افغانستان | ||
عدم موجودیت خدمات اجتماعی در افغانستان | ||
شرایط زندگی بیروبار و پر سروصدا | ||
سرمایه ناکافی فامیل | ||
خانه و مسکن ناکافی | ||
یافتن اسکان بعد از بیجاشده گی | ||
مشکلات سیاسی | ||
ناامنی های عمومی | ||
تبعیض دینی | ||
دیگر موارد: |